14 noiembrie 2024 – Ziua Mondială a Diabetului
Ziua Mondială a Diabetului este marcată pe 14 noiembrie, ziua de naștere a lui Sir Frederick Banting, care a descoperit insulina în 1921 și oferă o oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la diabet ca problemă critică de sănătate publică globală și de a sublinia acțiunile colective și individuale necesare pentru a îmbunătăți prevenirea, diagnosticarea și gestionarea afecțiunii.
Tema din acest an, „Distrugerea barierelor, eliminarea decalajelor”, susține angajamentul de a reduce riscul de diabet și de a asigura că toți oamenii care sunt diagnosticați cu diabet au acces la tratament și îngrijire echitabil, cuprinzător, accesibil și de calitate.
Mesajele cheie
Viața cu diabet
Diabetul poate afecta fiecare parte a vieții unei persoane, având adesea un impact negativ asupra bunăstării acesteia.
Îngrijirea diabetului
Îngrijirea actuală a diabetului nu include suport suficient pentru bunăstarea persoanei.
Diabet și bunăstare
Sprijinul pentru bunăstarea persoanei ar trebui să fie prioritar în îngrijirea diabetului.
Țintele Organizației Mondiale a Sănătății privind acoperirea diabetului propuse pentru a fi atinse până în anul 2030:
- Ținta 1: 80% dintre persoanele cu diabet să fie diagnosticate;
- Ținta 2: 80% dintre persoanele diagnosticate să aibă un control bun al glicemiei;
- Ținta 3: 80% dintre persoanele diagnosticate să aibă un bun control al tensiunii arteriale;
- Ținta 4: 60% dintre persoanele cu diabet peste 40 de ani să primească statine;
- Ținta 5: 100% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 1 să aibă acces la tratament cu insulină la prețuri accesibile și la automonitorizarea glicemiei.
Diabetul este o problemă globală de sănătate în creștere, care se preconizează că va afecta 1,3 miliarde de oameni până în 2050. Se preconizează că prevalența diabetului va crește și mai mult în țările cu venituri mici și medii. Între 2000 și 2019, a existat o creștere cu 3% a ratelor de mortalitate standardizate în funcție de vârstă din cauza diabetului. În țările cu venituri medii inferioare, rata mortalității din cauza diabetului a crescut cu 13%. Dintre cei cu diabet, aproximativ 9 milioane de oameni la nivel global trăiesc cu diabet de tip 1 și, prin urmare, au nevoie de insulină. În plus, aproximativ 60 de milioane de persoane cu diabet zaharat de tip 2 au nevoie de insulină pentru a obține un control optim al glicemiei, dar doar aproximativ 50% dintre acești indivizi sunt capabili să aibă acces la acest medicament.
Diabetul este una dintre cele mai frecvente boli cronice din Europa. Se estimează că 74 de milioane de adulți (11,9% dintre bărbați și 10,9% dintre femei) și aproximativ 300 000 de copii și adolescenți trăiesc cu diabet zaharat în Regiunea Europeană a OMS, care are cea mai mare povară a diabetului de tip 1 din lume. Pe măsură ce populația îmbătrânește și factorii de risc precum obezitatea cresc, 1 din 10 europeni ar putea avea diabet până în 2045.
Riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, ca și cel al multor alte afecțiuni cronice de sănătate, este legat de factori personali și de mediu, dar are, de asemenea, legături cu factori de risc precum consumul de tutun, dieta nesănătoasă și inactivitatea fizică. Deosebit de remarcat este faptul că 58,9 milioane de ani de viață ajustați în funcție de dizabilitate (DALY), sau 76,5% din DALY asociate cu diabetul de tip 2, au fost atribuiți diverșilor factori de risc. Este esențial să recunoaștem că diabetul de tip 2 este un factor cauzal major pentru mai multe afecțiuni debilitante, inclusiv orbire, insuficiență renală, atacuri de cord, accident vascular cerebral și amputarea membrelor inferioare. Dovezi ample indică faptul că fumatul crește semnificativ riscul de a dezvolta diabet de tip 2 – cu 30-40% în comparație cu persoanele care nu fumează.
Dacă diabetul nu este diagnosticat și gestionat corect, pot apărea evenimente acute, care pun viața în pericol (coma, dizabilitate progresivă din cauza complicațiilor afecțiunii). Riscul de atac de cord și accident vascular cerebral crește de până la 4 ori pentru persoanele care trăiesc cu diabet. Tratamentele pentru diabet și complicațiile acestuia există, dar nu sunt întotdeauna disponibile și accesibile în regiune.
Ce este diabetul?
Diabetul de tip 1 se caracterizează prin producția insuficientă de insulină – un hormon care reglează glucoza (zahărul) din sânge – de către pancreas. Acest tip de diabet este de obicei genetic și este tratat cu insulină administrată zilnic printr-o pompă sau injecții. Adesea apare destul de brusc la tineri, cu simptome incluzând urinare excesivă, sete și scădere în greutate neintenționată.
Diabetul de tip 2 se caracterizează prin utilizarea ineficientă a insulinei. Reprezintă aproximativ 90% dintre persoanele cu diabet și este în mare măsură prevenită. Factorii de risc includ excesul de greutate (în special în jurul taliei) și alți factori care contribuie la creșterea în greutate, cum ar fi nivelurile scăzute de activitate fizică și alimentația nesănătoasă. Se prezintă adesea la vârsta mijlocie, deși prevalența este în creștere în rândul copiilor și adolescenților. Simptomele pot fi ușoare, iar diagnosticul poate fi adesea amânat până după ce complicațiile au apărut deja.
Diabetul gestațional se caracterizează prin niveluri ridicate de zahăr din sânge în timpul sarcinii.
Pentru milioanele de oameni care trăiesc cu diabet, viața de zi cu zi poate fi o luptă. Ei trebuie să abordeze fiecare parte a zilei – acasă, serviciu, școală – cu precauție constantă și efort suplimentar. Aceasta este responsabilitatea zilnică de a trăi cu diabet. Viața cu diabet obligă să fim mai rezistenți, organizați și responsabili. Înseamnă că trebuie să ne gândim la tot ce mănâncăm și să avem mai multă grijă de noi decât alții – chiar și cea mai simplă sarcină necesită multe decizii suplimentare.
Dar, în timp ce viața cu diabet afectează atât bunăstarea fizică, cât și mentală a milioane de oameni, îngrijirea diabetului este adesea limitată la gestionarea zahărului din sânge. Acest lucru îi lasă pe mulți oameni cu riscul de a fi copleșiți de starea lor. Peste 90% dintre persoanele cu diabet au diabet de tip 2, care este determinat de factori socio-economici, demografici, de mediu și genetici. Printre principalii factori care contribuie la creșterea diabetului de tip 2 se numără:
- O populație în vârstă.
- Scăderea nivelului de activitate fizică.
- Creșterea prevalenței supraponderale și a obezității.
Simptomele
Simptomele diabetului pot apărea brusc. În diabetul de tip 2, simptomele pot fi ușoare și pot dura mulți ani până fi observate și includ:
- sete exesivă;
- urinare frecventă;
- vedere încețoșată;
- senzație de oboseală;
- pierderea în greutate neintenţionată.
Prevenirea
Unele tipuri de diabet pot fi prevenite prin țintirea factorilor de risc cu intervenții precum îmbunătățirea nutriției, creșterea activității fizice, reducerea obezității, reducerea consumului de tutun și oferirea de mai multe medii care susțin sănătatea.
Întrucât unele tipuri de diabet și alte boli majore netransmisibile (BNT) au în comun factori de risc modificabili, prevenirea trebuie integrată în abordările populației. Concentrarea pe prevenirea și gestionarea eficientă și accesibilă a unei combinații de factori de risc pentru diabet poate preveni dizabilitatea și decesul și poate îmbunătăți calitatea vieții.
În Republica Moldova, cota diabetulului dintre toate bolile endocrine, bolile de nutriţie şi metabolism este în jur de 48%. În anul 2023 incidența prin diabet a constituit 40,6 cazuri la 10 mii locuitori, în anul 2022 – 41,2 cazuri la 10 mii locuitori. Rata mortalității în a.2023 a constituit 15,2 la 100 mii locuitori, în anul 2022 – 17,0.
Potrivit studiului STEPS (Prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova, 2021), una din cinci persoane (21,1%) nu și-a măsurat niciodată nivelul de zahăr în sânge. La fiecare a zecea persoană (9,9%) s-a constatat că avea glicemia a jeun alterată sau prediabet (glicemie plasmatică a jeun 6,1-6,9 mmol/l), iar 6,3% aveau fie diabet, fie glicemie crescută (glicemie plasmatică a jeun ≥ 7,0 mmol/l sau luau medicamente antidiabetice).
În Republica Moldova, țintele naționale naționale referitor la diabetul zaharat, aprobate prin Hotărârrea Guvernului 129/2023 ”Cu privire la aprobarea Programului național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare în Republica Moldova pentru anii 2023-2027” sunt următoarele:
– Zero creștere a ratei de obezitate și diabet.
– Reducerea cu 5% a valorii medii a glucozei sanguine la populaţia adultă şi cu 15% a prevalenţei glucozei sanguine ridicate.
Măsurile simple pentru un stil de viață sănătos s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea sau amânarea debutului diabetului tip 2. Pentru a preveni diabetul tip 2 și complicațiile acestuia, urmați câteva recomandări:
- Alimentați-vă sănătos: Măncați variat și echilibrat. Reduceți consumul de zahăr, sare și grăsimi trans;
- Mențineți greutatea corporală sănătoasă. Practicați activitate fizică de intensitate moderată minim 150 de minute pe săptămână (de exemplu: mers pe jos, alergat, înot sau ciclism);
- Renunțați la fumat și reduceți consumul de alcool. Acestea cresc riscul apariției complicațiilor în diabetul zaharat;
- Evitați stresul și respectați regimul de muncă și odihnă;
- Țineți sub control tensiunea arterială și colesterolul din sânge;
- Gestionați nivelul zahărului din sânge. Gestionarea eficientă a glicemiei este cea mai importantă verigă în reducerea riscului de complicații viitoare ale diabetului;
- Urmăriți semnele: sete excesivă, urinare frecventă, scădere în greutate inexplicabilă, răni cu vindecare lentă, vedere încețoșată și lipsă de energie;
- Consultați cu regularitate medicul specialist.
Ziua Mondială a Diabetului este o ocazie globală pentru persoanele cu diabet zaharat, profesioniștii din domeniul sănătății, susținătorii, factorii de decizie politică și publicul să se unească pentru a crește gradul de conștientizare și a lua măsuri împotriva diabetului.
De Ziua Mondială a Diabetului, implicați-vă și susțineți apelul pentru ca bunăstarea să fie pusă în centrul îngrijirii diabetului.
Ex: V.Prisacari