25 octombrie 2023 Campania „Donează sânge, salvează o viață!”
Campania „Donează sânge, salvează o viață!”
Stimați locuitori ai Raionului Șoldănești, Vă așteptăm miercuri, 25 octombrie 2023, începând cu ora 08°° în incinta IMSP Spitalul Spitalul Raional Șoldănești pentru a dona sânge.
Compania are ca scop salvarea unor vieți prin donarea de sânge!
Acest exemplu este demn de urmat de către cetățeni, care vor și pot să doneze sânge, astfel contribuind la salvarea consângenilor noștri. În acest context, Vă îndemnăm să vă implicați, să donați voluntar sânge, astfel susținând ritmul vieții pe pământ.
Sângele este esențial, atât pentru tratament, cât și pentru îngrijiri medicale de urgență. Este utilizat pentru a prelungi, îmbunătăți viața pacienților și pentru proceduri medicale și chirurgicale complexe.
În anumite situații, pacienții internați în spitale, aflați, de obicei, în stare gravă, pot avea nevoie de transfuzii de sânge integral sau transfuzii de diverse componente ale sângelui (masă eritrocitară, masă trombocitară, plasma etc). Este foarte important, ca fiecare om să conștientizeze importanța donării de sânge. Sângele nu poate fi fabricat, nu se poate cumpăra atunci cînd cineva are nevoie de o transfuzie, unica soluție fiind donarea.
Din sângele donat o singură dată, adică 450 ml, care se refac celular în 2-3 săptămâni si ca volum în 60 de minute, puteți ajuta, poate chiar salva, pînă la trei persoane. Cu toate acestea, donarea de sânge are avantaje nu doar pentru pacienții care au nevoie de o transfuzie, ci și pentru donatori. Susținerea sănătății emoționale și cardiovasculare, acordarea unei zile libere la de serviciu. Pînă în prezent, nu s-a putut realiza în laborator un substitut al sângelui. Deoarece acesta este perisabil, exită o nevoie acută, zilnică, a acestuia pentru a salva viețile persoanelor care au suferit un accident, o intervenție chirurgicală sau un transplant de organe..
Condiții de îndeplinit pentru a putea dona sânge
În principiu, orice om sănătos poate dona sânge. Cu toate acestea, trebuie să țineți cont de faptul că există cîteva cerințe de bază pe care trebuie să le îndepliniți pentru a deveni donator. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, condițiile de eligibilitate sunt urmatoarele:
- vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani;
- greutate de cel puțin 50 de kilograme;
- să aveți tensiunea arteriala sistolică între 100 și 180 mmHg;
- să nu fi avut relații sexuale neprotejate sau riscante în ultimele 12 luni;
- să nu fi călătorit recent în zone în care există riscul contractării de virusuri transmise de țânțari, de exemplu West Nile;
- să nu aveți dureri în gât, probleme cu stomacul sau simptome asociate răcelii, gripei sau infecției;
- dacă ați suferit o intervenție majoră, va trebui să așteptați o lună;
- să nu va fi făcut tatuaje sau piercing-uri de către persoane neatorizate în ultimele șase luni; dacă procedurile au fost efectuate de către un profesionist din domeniul sănătății, într-un salon autorizat, și s-a vindecat orice reclamație, puteți dona sânge după 12 ore;
- să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele sașe luni;
- să aveți nivelul minim de hemoglobină recomandat pentru donare; în acest sens, va fi efectuat un test de sânge la centrul specializat caruia v-ați adresat. Pragul necesar este de 12 g/dl pentru femei si 13 g/dl pentru bărbați;
- să nu fi avut vreodată un rezultat pozitiv pentru testul HIV;
- să nu va fi injectat niciodată droguri;
- să nu fiți trecut in evidența medicului cu afecțiuni grave cu tratament în desfăsurare;
- să nu sângerati excesiv în urma leziunilor;
- să nu fiți în perioada menstruatiei;
- să nu fi trecut mai puțin de nouă luni de la sarcină;
- să nu alaptați.
De asemenea, donatorul nu trebuie să fi consumat alcool cu 48 de ore înainte de a dona sânge, să nu fi administrat medicamente (nici macar aspirina), să nu fi fumat cu o ora înainte de procedura și să nu fie obosit.
De ce este bine să donați sânge? Top beneficii pentru sănătate
Donarea de sânge reprezintă o modalitate relativ sigură de a ajuta persoanele care au nevoie urgentă de o transfuzie. An de an, milioane de oameni au nevoie de o astfel de procedură în timpul intervențiilor chirurgicale, în gestionarea unor boli care necesită componente sanguine sau pentru a le fi salvată viață după ce au suferit un accident. Din păcate, nu există substitut pentru sângele uman. Toate transfuziile provin de la donatori. Pe această cale, este important să aflați că nu doar persoana la care ajunge transfuzia de sânge are de câștigat, ci și donatorul.
Susținerea sănătății emoționale
Donarea de sânge are beneficii nu doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea emoțională. Potrivit specialiștilor de la Mental Health Foundation, simplul fapt a-i ajuta pe oamenii din jur:
- reduce stresul;
- oferă un sentiment de apartenență;
- reduce izolarea;
- îmbunătățește sănătatea mentală;
- reduce sentimentele negative.
Menținerea sănătății cardiovasculare
Potrivit specialiștilor, donarea regulată de sânge este asociată cu reglarea tensiunii arteriale și cu un risc redus al apariției atacurilor de cord. Dacă nivelul hemoglobinei este prea mare, donarea de sânge ajuta la scăderea vâscozității sângelui, situație asociată cu formarea de cheaguri de sânge, atacuri de cord si accident vascular cerebral.
Gestionarea greutății
Există specialiști care sugerează că donarea de sânge duce la arderea a 650 de calorii. Cu toate acestea, nu pare să existe nici-o dovadă concretă care să ateste acest lucru. Orice beneficiu al acestei pierderi de calorii fi pe termen scurt.
Reduce nivelul de fier în cazul pacienților cu hemocromatoză
Hemocromatoza se manifestă prin existența unui nivel prea mare de fier în sânge. Acest lucru este foarte periculos, deoarece excesul se poate depozita în diferite organe ale corpului, cum ar fi ficatul și inima, și poate afecta modul în care funcționează organele.
În aceste condiții, donarea de sânge poate fi considerată o opțiune de tratament pentru pacienții cu hemocromatoză.
Recomandări înainte de a dona sânge
Dacă doriți să donați sânge, este important să vă hidratați corespunzator înainte și după procedură. Acest lucru este necesar pentru ca jumătate din sângele dumneavoastră este alcatuit din apă. De asemenea, este recomandat sa creșteți aportul de fier, deoarece acesta scade atunci cînd donați. Nivelurile scăzute de fier pot provoca stări de oboseală sau amețeală. Este important de menționat faptul că acest mineral este folosit de organism pentru a produce hemoglobină, responsabilă pentru transportul oxigenului de la plămâni către restul corpului.
O alimentație echilibrată, cu o mulțime de alimente bogate în fier, vă poate ajuta să stocați nutrientul în cantități suplimentare. Dacă nu aveți suficient fier depozitat pentru a compensa pierderea care va interveni în momentul donării, puteți dezvolta anemie. Iată câteva recomandări:
- carne de vita sau vițel;
- carne de miel;
- carne de porc;
- carne de pui sau curcan;
- ton;
- macrou;
- creveți;
- scoici;
- ficat;
- oua;
- spanac;
- cartofi dulci;
- mazăre;
- broccoli;
- fasole;
- linte;
- frunze de sfeclă;
- frunze de păpădie;
- varză;
- pâine integrală;
- grâu;
- tărâțe;
- căpșune;
- pepene verde;
- curmale;
- smochine;
- prune uscate;
- caise uscate;
- piersici uscate;
- tofu
Vitamina C vă poate ajuta fierul sa absoarbă mai bine fierul din alimente. Iată spre ce alimente ar trebui să vă orientați:
- pepene galben;
- portocale;
- grapefruit;
- lămâie;
- kiwi;
- mango;
- papaya;
- ananas;
- căpșune;
- zmeură;
- afine;
- merisoare;
- rosii;
- pătrunjel;
- broccoli
Recomandări după donare
După ce veti dona sânge, veți rămâne într-o zonă de observație, și vă veți odihni. După 15 minute, veți putea pleca acasă. Ideal ar fi să vă însoțească un prieten sau o rudă. Până la finalul zilei va trebui să țineți cont de următoarele aspecte:
- hidratați-vă corespunzător, poate chiar mai mult decât o faceți în mod obișnuit;
- evitați activitatea fizică intensă sau ridicarea greutăților timp de aproximativ cinci ore;
- dacă aveți amețeli, întindeți-vă pe spate, cu picioarele ridicate, și rămâneți în aceasta poziție până când veți scăpa de disconfort;
- păstrați bandajul pe braț în următoarele cinci ore și evitați să loviți sau sa murdăriți zona respectivă;
- dacă remarcați o sângerare după îndepărtarea bandajului, puneți presiune pe locul respectiv și ridicați brațul până când sângerarea se va opri;
- dacă remarcați vânătăi, aplicați comprese reci în următoarele 24 de ore;
- consumați alimente bogate în fier pentru a înlocui fierul pe care l-ați pierdut în urma donării de sânge;