×
Meniu

16 – 22 septembrie Săptămâna Europeană a mobilității

Săptămâna Europeană a Mobilității este o inițiativă anuală a Comisiei Europene pentru Mobilitate Urbană Durabilă din 2002. Ea solicită orașelor europene să dedice o săptămână mobilității durabile.

Începe pe 16 septembrie și culminează la 22 septembrie cu “Ziua fără autoturisme”, în cadrul căreia orașele participante rezervă una sau mai multe zone, timp de o zi, exclusiv pentru pietoni, bicicliști și transportul public.

Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, aducem beneficii imense, atât mediului, cât şi sănătăţii noastre. Acțiunile nu se limitează la o săptămână. Scopul campaniei „Săptămâna Europeană a Mobilităţii” este de promovare a formelor alternative de transport ecologic și de a sublinia faptul că mobilitatea sporeşte în mod clar calitatea vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi la reducerea numărului persoanelor obeze.

Oferă oportunitatea perfectă de a prezenta locuitorilor locali alternative de mobilitate durabilă. Săptămâna reprezintă o ocazie excelentă pentru părțile interesate locale de a se reuni și de a discuta diferitele aspecte ale mobilității și calității aerului, de a găsi soluții inovatoare pentru a reduce utilizarea mașinii și de a testa noi tehnologii sau măsuri de planificare.

Campania Săptămâna Europeană a Mobilității încurajează municipalitățile din Europa să introducă și să promoveze măsuri privind transportul durabil și să invite cetățenii să testeze variante alternative la utilizarea autoturismelor.

Fiecare ediție a Săptămânii Europene a Mobilității pune accentul pe o anumită temă legată de mobilitatea durabilă. Tema din acest an a Săptămânii Europene a Mobilității este “Eficiență energetică iar sloganul rămâne ”Combină și deplasează-te”. Reducerea consumului de energie se aliniază cu obiectivele generale ale Săptămânii Europene a mobilității:

  • încurajarea mobilității durabile;
  • promovarea transportului activ;
  • crearea unor orașe eficiente energetic.

De ce este important să economisim energie printr-o mobilitate urbană durabilă? Deoarece sărăcia energetică și de mobilitate sunt în creștere din cauza costurilor mai mari pentru rezidenți și întreprinderi din întreaga Europă. Între timp, operarea transportului public continuă să fie o cheltuială mare pentru bugetele orașului – reducerea acestei cheltuieli prin transport eficient energetic va sprijini infrastructuri de transport accesibile și durabile. Acțiunea colectivă de reducere a consumului de energie a avut deja un impact pozitiv asupra rezervelor și prețurilor de combustibil, dar mai sunt multe de făcut! Anul acesta, haideți să explorăm modalități de a ne asigura că obiceiurile noastre de mobilitate contribuie la aceste eforturi colective.

Cinci sugestii pentru a vă ajuta să economisiți energie:

  1. Utilizați transportul public, coloana vertebrală a oricărui sistem de transport. Autobuzele pot contribui la reducerea emisiilor și a consumului de energie, mai ales dacă sunt alimentate cu surse curate de energie.
  2. Fiți activi! Deplasările pe distanțe mai mici de 5 km în zonele urbane se pot face pe jos sau cu bicicleta în maximum 30 de minute. Puteți economisi energie și vă puteți îmbunătăți sănătatea fizică și mentală.
  3. Simțiți libertatea de a vă deplasa fără autovehicul; costul anual al deținerii unui autoturism este adesea subestimat: până la 4 500 euro reprezentând doar costurile cu energia.
  4. Reduceți numărul deplasărilor inutile cu mașina: Vă puteți organiza mai bine? Lucrați de acasă? Mergeți în zonă pentru cumpărături? Călătoriți împreună? Combinați deplasările? Cuvintele magice: „Combină și deplasează-te!”
  5. Mergeți încet! Reducerea vitezei cu 10 km/h poate reduce factura de combustibil cu până la 60 euro pe an. Viteza redusă sporește calitatea vieții, contribuind și la creșterea activității economice.

Transportul public: împreună pentru a economisi energie

Transportul public are un potențial imens de a ne ajuta să ne reducem consumul de energie. Cantitatea de energie necesară unei persoane pentru a parcurge un kilometru cu transportul public este mult mai mică decât cu mașina privată.

Mobilitate activă: folosind propria noastră energie

Pe lângă un mic dejun sănătos sau un prânz nutritiv, mobilitatea activă necesită puțină sau deloc energie suplimentară pentru călătoriile în zonele urbane. Bicicletele sau scuterele asistate electric necesită energie pentru încărcarea bateriilor. Cu toate acestea, în comparație cu o mașină electrică, economiile de energie sunt imense.

Minimizarea dependenței de mașină: mai puțin consum individual de energie

Mediul nostru urban a fost creat pentru a face loc pentru mașini. Acest lucru a dus la o dependență colectivă de vehiculele motorizate. Cu toate acestea, ele sunt principala sursă de consum de energie legat de transport, precum și de congestie, poluare a aerului și fonică, accidente etc.

Managementul mobilității: economisiți energie posibil pentru toti

Managementul mobilității este un concept de promovare a transportului durabil și de gestionare a cererii de utilizare a mașinilor prin schimbarea atitudinilor și comportamentului călătorilor, în special la nivelul companiilor, organizațiilor și instituțiilor. (Comisia Europeană, 2021).

Soluții de infrastructură: permanentizarea economiilor de energie

Infrastructura de mobilitate nu se limitează la drumuri și la traficul auto. Adaptarea și crearea infrastructurii este esențială pentru a descuraja utilizarea vehiculelor consumatoare de energie, în principal a mașinilor private; și să încurajeze modurile de transport mai puțin consumatoare de energie, cum ar fi mobilitatea activă și transportul public.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică face apel către cetăţeni ca în Săptămâna Europeană a Mobilității să opteze pentru mijloacele de transport alternative (biciclete, transportul în comun, mersul pe jos) pentru a contribui la reducerea poluării mediului înconjurător și îmbunătățirea calității vieții.

Împreună, încurajând mersul cu bicicleta, mersul pe jos sau deplasarea cu alte surse nepoluante, avem oportunitatea să îmbunătățim calitatea aerului prin reducerea emisiilor de carbon, creștem calității vieții, protejăm sănătatea și putem face ca zonele în care trăim și ne desfășurăm acivitățile zilnice să fie mai plăcute și mai puțin supuse poluării.

Alegerea unor moduri mai active de a călători, cum ar fi mersul pe jos și cu bicicleta, are beneficii importante.  Când mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, cei din jur vor vedea diferența pe care o facem. Ei pot să fie inspirați de beneficiile pe care le văd că le experimenteze înșiși.  Inspirându-i pe alții din jur să meargă pe jos sau cu bicicleta, începem să construim o „nouă normalitate”. Doar, pe măsură ce mai mulți oameni abandonează mașina, vom contribui la creșterea impulsului și a cererii pentru un acces mai bun la medii sigure, fără trafic.

Beneficii pentru sănătate

Ciclismul și mersul pe jos îmbunătățesc

 sănătatea și bunăstarea:

·         Îmbunătesc postura/echilibrul.

·         Scăd tensiunea arterială.

·         Cresc energia.

·         Cresc flexibilitatea și forța musculară.

·         Scăd nivelul de stres.

Activitatea fizică reduce riscul de:

·         Depresie.

·         Boli cardiovasculare.

·         Obezitate.

·         Diabet zaharat.

·         Osteoporoză.

·         Hipertensiune.