21 mai – Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA
În a treia duminică din luna mai, anual, se marchează Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA. În această zi, toți cei care nu sunt indiferenți față de problema HIV/SIDA își consolidează eforturile de combatere a epidemiei: informând despre căile de transmitere, îndemnând oamenii să-și cunoască statutul HIV, să manifeste toleranță față de cei afectați de epidemie și să ia o poziție activă în contracararea infecției cu HIV.
Anul acesta, Ziua de comemorare a persoanelor decedate de SIDA este sărbătorită pe 21 mai și reprezintă una dintre cele mai importante mișcări împotriva infecției cu HIV/SIDA.
În republică, grație suportului financiar al Fondului Global și UNAIDS Moldova, cu prilejul Zilei mondiale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, în perioada 15 mai – 15 iunie 2023, va fi organizată în rîndul populației generale și grupurilor cu risc sporit de infectare, campania socială cu sloganul “Just Test: Pentru sănătatea ta și a celor din jur”, care include o serie de evenimente și activități cu privire la importanța testării HIV, cunoașterii propriului statut, prevenirii răspândirii virusului respectiv și cunoașterii beneficiilor inițierii tratamentului antiretroviral.
Conform datelor estimative, actualmente în republică trăiesc cu HIV 16 041 persoane, dintre care doar 10 777 persoane sunt în viață și își cunosc statutul său. Totodată, 5264 persoane infectate cu HIV nu sunt depistate și nu beneficiază de tratamentul antiretroviral disponibili, prezentînd o sură de infectie și contribuind în continuare la transmiterea și răspîndirea acesteia. Astfel, testarea și depistarea persoanelor infectate cu HIV este una din interventiile prioritare în răspunsul la infecția cu HIV.
În ultimii ani, persoanele depistate cu infecţia HIV sunt de vîrsta medie 40 ani și sporeste înregistrarea cazurilor în localitățile rurale, iar calea de transmitere predomină cea heterosexuală.
În republică se implementează servicii inovative – testarea rapidă pe bază de sânge capilar, inclusiv în sectorul non-guvernamental, servicii de prevenire HIV prin intermediul farmaciilor și clinicilor mobile.
În scopul prevenirii transmiterii infecției cu HIV se implementează activități de prevenire în rândul populațiilor-cheie, care geografic acoperă tot teritoriul Republicii Moldova. Grație resurselor considerabile oferite de Fondul Global de luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, în anul 2022, au beneficiat de servicii de prevenire 30102 de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție, inclusiv PUDI-16963, LSC-7764 și BSB-4934.
Tratamentul antiretroviral, tratamentul infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, profilaxia pre-expunere și post-expunere sunt disponibile și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ultimilor recomandări ale OMS și UNAIDS. În prezent beneficiază de tratament antiretroviral 7 857 persoane.
Marcarea Zilei internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA oferă oportunitatea de sporire a nivelului de conștientizare despre infecția HIV/SIDA în rîndul populației, în special, în rîndul tinerilor; creșterea gradului de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV/populațiile-cheie și reducerea nivelului de discriminare, asigurarea accesului sustenabil la servicii calitative de diagnostic și tratament a persoanelor care trăiesc cu HIV și grupurilor vulnerabile, consolidarea capacității în sectorul civil și sistemele comunitare.
Mesajele cheie promovate în cadrul companiei:
- Dacă nu știi, află! Testeaza-te la HIV și protejează-ți sănătatea.
- Testează-te pentru HIV și ia controlul asupra sănătății
- Nu lăsa necunoașterea să îți pună viața în pericol. Fii responsabil și testează-te la
- Testarea la HIV este un act de iubire de sine și față de cei
- Astăzi HIV nu mai este o sentință. Poți trăi o viață lungă și fericită cu HIV, doar ia Este simplu și gratuit.
- Nu lăsa frica sau stigma să te împiedice să faci un test Activități și acțiuni prioritare organizate în cadrul companiei:
- Promovarea testării HIV atât pentru populația generală, cât și pentru grupurile țintă.
- Promovarea beneficiilor tratamentului HIV și încurajarea persoanelor HIV pozitive să înceapă tratament ARV și să îl mențină.
- Mobilizarea populației generale și a liderilor de opinie pentru promovarea principiilor și valorilor companiei.
- Mobilizarea reprezentanților comunităților pentru a îmbunătăți eficacitatea activităților de
- Reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și a altor populații cheie vulnerabile la