×
Meniu

Campania „Donează sânge, salvează o viață!”

Stimați locuitori ai Raionului Șoldănești, Vă așteptăm luni, 07 noiembrie 2022, începând cu ora 08°° în incinta Centrului de Sănătate Șoldănești  pentru a dona sânge.

Compania are ca scop salvarea unor vieți prin donarea de sânge!

Acest exemplu este demn de urmat de către cetățeni, care vor și pot să doneze sânge, astfel contribuind la salvarea consângenilor noștri. În acest context, Vă îndemnăm să vă implicați, să donați voluntar sânge, astfel susținând ritmul vieții pe pământ.

Sângele este esențial, atât pentru tratament, cât și pentru îngrijiri medicale de urgență. Este utilizat pentru a prelungi, îmbunătăți viața pacienților și pentru proceduri medicale și chirurgicale complexe.

În anumite situații, pacienții internați în spitale, aflați, de obicei, în stare gravă, pot avea nevoie de transfuzii de sânge integral sau transfuzii de diverse componente ale sângelui (masă eritrocitară, masă trombocitară, plasma etc). Este foarte important, ca fiecare om să conștientizeze importanța donării de sânge. Sângele nu poate fi fabricat, nu se poate cumpăra atunci cînd cineva are nevoie de o transfuzie, unica soluție fiind donarea.

Beneficiile donării de sânge pentru sănătate

  • Are loc o creștere a duratei de viață a persoanelor care donează sânge.
  • Persoanele care donează sânge regulat prezintă un risc mai scăzut de infarct și accident vascular cerebral.
  • Donarea de sânge crește imunitatea și rezistența la traumatisme.
  • După fiecare donare, sângele din corp se „reîmprospătează”, în felul acesta capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor fiind mult mai mare.
  • Persoanele care donează sânge de doua ori pe an prezintă o rata mai mică de cancer și o rata de mortalitate mai mică decât cele care nu donează sânge.
  • Alte beneficii pe care le aduce donarea de sânge sunt legate de scăderea cantității de fier din organism. Un nivel crescut de fier în sânge poate accelera procesul de oxidare al colesterolului și duce în timp la apariția afecțiunilor cardiovasculare.

Vă așteptăm cu mult drag,

Administrația IMSP Spitalul Raional Șoldănești